MENU
Главная » Статьи » Мои статьи

В категории материалов: 78
Показано материалов: 50-78
Страницы: « 1 2

Сортировать по: Дате · Названию · Рейтингу · Комментариям · Просмотрам

Схема керування трифазним асинхронним електродвигуном з короткозамкненим ротором з обмеженням пускового струму і моменту активними опорами

Мои статьи | Просмотров: 140 | Добавил: tmblog8 | Дата: 23.10.2020 | Комментарии (0)

Схема керування асинхронним електродвигуном у функції шляху

Мои статьи | Просмотров: 125 | Добавил: tmblog8 | Дата: 23.10.2020 | Комментарии (0)

Схема реверсивного керування асинхронним електродвигуном

Мои статьи | Просмотров: 361 | Добавил: tmblog8 | Дата: 23.10.2020 | Комментарии (0)

Схема нереверсивного керування асинхронним електродвигуном 

Мои статьи | Просмотров: 130 | Добавил: tmblog8 | Дата: 23.10.2020 | Комментарии (0)

Номер реферата відповідає номеру в списке журнала: 

    1. Загальні вимоги до керування рухом в статичних і динамічних режимах.

2. Нерегульовані електроприводи постійного струму.

3. Нерегульовані електроприводи змінного струму.

4. Складання схем керування електроприводами з двигунами постійного струму.

Мои статьи | Просмотров: 198 | Добавил: tmblog8 | Дата: 22.10.2020 | Комментарии (0)

Нижче наведено типові вузли і схеми електроприводу

Мои статьи | Просмотров: 139 | Добавил: tmblog8 | Дата: 16.10.2020 | Комментарии (0)

Синхронні машини: загальний вигляд та основні характеристики

 

Мои статьи | Просмотров: 163 | Добавил: tmblog8 | Дата: 28.09.2020 | Комментарии (0)

Особливе місце серед електромеханічних пристроїв займає електричний привод. Електропривод являє собою симбіоз електричного двигуна, електронного перетворювача енергії, системи автоматичного керування та механічної передачі. Він є основним засобом приведення до руху машин та механізмів у металургії, машинобудуванні, хімічній, гірничій, обробній промисловості, на електрифікованому транспорті, в комунальному господарстві. У побуті нас оточує велика кількість електропобутових приладів з електроприводом (кондиціонери, вентилятори, насоси, кухонна техніка, пральні та швацькі машини, пилососи, газонокосарки, автоматичні ворота, електроінструмент). Мініатюрними електроприводами обладнана офісна техніка (принтери, сканери, дисководи). До складу сучасного електроприводу входять різноманітні електронні пристрої (перетворювачі частотивипрямлячі, пристрої плавного пуску, мікроконтролери), тому технічний прогрес у цій сфері найшвидший порівняно з іншими підгалузями електромеханіки.

 $

Рис. 1. Електронні засоби сучасного електропривода – перетворювач частоти 

Мои статьи | Просмотров: 151 | Добавил: tmblog8 | Дата: 16.09.2020 | Комментарии (0)

Привод верстата—це сукупність пристроїв, що передають рух від джерела руху до робочих органів верстата.

Рух, який визначає швидкість різання, називається головним рухом, а рух, за швидкістю якого визначається величина подачі, називається рухом подачі.

Рух подачі має або інструмент — в токарних, свердлильнихі і повздовжьно-стругальних верстатах, або заготівка — в шліфувальних, фрезерних і поперечно-стругальних верстатах.

Сучасні верстати мають індивідуальні приводи, тобто кожен верстат приводиться в рух від окремого електродвигуна, причому всі рухи верстата здійснюються або одного, або від декількох електродвигунів. Розрізняють привод головного руху, привод подачі, привод швидких переміщень тощо. Джерелом руху є електродвигун, найчастіше асинхронний, короткозамкнений, встановлений в безпосередній близькості від верстата або на самому верстаті. Двигуни, які встановлюють безпосередньо на верстаті і кріплять до нього своєю кришкою (фланцем), називають фланцевими. Найчастіше такі двигуни застосовують на свердлильних верстатах. На верстатах шліфувальних, заточувальних знаходять широке застосування вбудовані електродвигуни. Це двигуни, у яких ротор посаджений на шпиндель верстата. За характером регулювання швидкості руху робочих органів верстата розрізняють ступінчасті і безступінчатий приводи. Ступінчасті приводи дозволяють отримати в заданих межах певний ряд частот обертання, подвійних ходів або величин подач. Системи безступінчатого регулювання дозволяють установлювати на верстаті найбільш вигідні параметри режиму різання, до того ж це може здійснюватися без зупинки верстата (на ходу). В сучасних верстатах застосовуються безступінчатий приводи електричні, гідравлічні і механічні (варіатори).

Ступінчасті приводи Приводи зі ступінчастим регулюванням виконуються у вигляді шестеренних коробок передач. Механізми, що забезпечують ступеневе 16 регулювання, прості по конструкції і надійні в експлуатації, внаслідок чого вони отримали більш широке застосування в сучасних верстатах, ніж механізми безступінчатого регулювання. Так як верстати загального призначення застосовуються для обробки деталей з різних матеріалів і різних розмірів (діаметрів), то значення частот обертання шпинделів у сучасних верстатах коливається в досить великих межах. Граничні частоти обертання шпинделя верстата знаходять за найбільшим і найменшим допустимим швидкостям різання і граничним діаметрам обробки: де nmin і пmах — відповідно найменша і найбільша частоти обертання шпинделя в хвилину; vmin і vmax — відповідно нижній і верхній межі швидкостей різання, м/хв; Dmin і Dmax — відповідно найменший і найбільший діаметр оброблюваної заготовки або обертового інструменту, мм. Оскільки шестеренні коробки дають ступеневі ряди частот обертання, виникає питання про вибір найбільш доцільної структури побудови таких рядів.

Безступінчаті приводи В сучасних верстатах безступінчаті приводи бувають електричні, гідравлічні, пневматичні та механічні (варіатори). Електричні приводи безступінчастого регулювання. В якості джерела руху часто застосовують електродвигуни постійного струму. Так як промислові підприємства не забезпечуються централізовано постійним струмом, то для її отримання потрібні спеціальні джерела. В сучасних верстатах знаходять широке застосування двигуни з тиристорним управлінням за схемою «тиристорний перетворювач— двигун». Привід дозволяє підвищити частоти обертання шпинделя до 4000 хв і більше з безступінчатим регулюванням. Широкий діапазон регулювання частоти обертання шпинделя дозволяє забезпечити необхідні робочі і швидкі (холості) переміщення робочих органів без застосування проміжних механічних передач. ККД приводу з електродвигуном постійного струму і тиристорним перетворювачем на 5....7 % вище ККД системи генератор — двигун, а також вище ККД приводу з магнітними підсилювачами. Тиристор являє собою напівпровідниковий прилад. Тиристори виготовляють на струм до сотень ампер і напругою до 1000 В і більше. Вони мають високий ККД, відносно малі розміри, високу швидкодію. Можуть працювати в широкому діапазоні температур (від -60 до +60° С). До основних недоліків тиристорних перетворювачів варто віднести велику чутливість до перевантажень. Тому для повного використання потужності привода при роботі на низьких частотах обертання шпинделя необхідна редукція. Необхідний діапазон регулювання в цьому випадку отримують поєднанням регульованого електродвигуна постійного струму зі спрощеної коробкою швидкостей.

Мои статьи | Просмотров: 2857 | Добавил: tmblog8 | Дата: 16.09.2020 | Комментарии (0)

Електропривод — високотехнологічна автоматизована електромеханічна система, до складу якої входять електричні, механічні, електронні вузли. Сучасний електропривод складається з електричного двигунаелектронного перетворювача електричної енергії та системи автоматичного керування. За допомогою електроприводів приводяться до руху майже всі механізми на заводах та фабриках, транспортні засоби, побутова техніка. Трамваї та тролейбуси, потяги та літаки, верстати та підйомні крани, пароплави та автомобілі, вентилятори та кондиціонери, пральні машини та холодильники, принтери та годинники, сканери та дисководи обладнані електроприводами. Різноманітні електроприводи (від крихітки, який обертає стрілки годинника, до гіганта розміром з двоповерхівку, що рухає потужний прокатний стан) споживають разом понад 60% енергії, виробленої усіма електростанціями України. Без електроприводів неможливе сучасне автоматизоване виробництво.Електропривод — високотехнологічна автоматизована електромеханічна система, до складу якої входять електричні, механічні, електронні вузли. Сучасний електропривод складається з електричного двигунаелектронного перетворювача електричної енергії та системи автоматичного керування. За допомогою електроприводів приводяться до руху майже всі механізми на заводах та фабриках, транспортні засоби, побутова техніка. Трамваї та тролейбуси, потяги та літаки, верстати та підйомні крани, пароплави та автомобілі, вентилятори та кондиціонери, пральні машини та холодильники, принтери та годинники, сканери та дисководи обладнані електроприводами. Різноманітні електроприводи (від крихітки, який обертає стрілки годинника, до гіганта розміром з двоповерхівку, що рухає потужний прокатний стан) споживають разом понад 60% енергії, виробленої усіма електростанціями України. Без електроприводів неможливе сучасне автоматизоване виробництво.

Мережа електропостачання є джерелом електричної енергії.

Перетворювач електричної енергії використовується для керування потоком електричної енергії, що поступає від мережі до двигуна. Керуючи електричною енергією, перетворювач дозволяє керувати швидкістю двигуна. Сучасні перетворювачі виготовляються на базі потужних напівпровідникових елементів. Найбільш поширеними різновидами перетворювачів енергії є перетворювачі частоти та випрямлячі.

Система автоматичного керування входить до складу перетворювача і являє собою мікропроцесорну систему, запрограмовану спеціальними законами стабілізації швидкості двигуна.

Двигун — це перетворювач електричної енергії в механічну. Окрім класичних двигунів, що обертаються, існують лінійні двигуни, рухлива частина яких рухається лінійно.

Редуктор використовується для зміни параметрів механічної енергії (наприклад, зменшення швидкості та підвищення моменту або для перетворення обертального руху на прямолінійний).

Виконавчий механізм — механізм, який безпосередньо виконує корисну роботу (підйом вантажу, рух транспорту, обертання вентилятора тощо).

Система автоматизації технологічного процесу — комп'ютеризований пристрій, який керує роботою виконавчого механізму. Керування відбувається шляхом розрахунку завдання на поточну швидкість. Завдання на швидкість подається на систему керування перетворювача електричної енергії.

 

 

Мои статьи | Просмотров: 500 | Добавил: tmblog8 | Дата: 28.08.2020 | Комментарии (0)

Українська електротехнічна корпорація "АСКО УКРЕМ" презентує ринку електротехнічної продукції кнопки керування ТВ5. 

Мои статьи | Просмотров: 423 | Добавил: tmblog8 | Дата: 28.06.2017 | Комментарии (0)

Апарат типу ТНО-24 призначений для розмикання номінальних струмів заземлення кіл повітряних і кабельних ЛЕП енергетичних систем.

 

Мои статьи | Просмотров: 377 | Добавил: tmblog8 | Дата: 26.01.2017 | Комментарии (0)

Фототранзистори і фотодатчики 

 

Мои статьи | Просмотров: 348 | Добавил: tmblog8 | Дата: 16.12.2016 | Комментарии (0)

Принцип роботи сонячних батарей в будинку

 

Мои статьи | Просмотров: 361 | Добавил: tmblog8 | Дата: 15.12.2016 | Комментарии (0)

Електричний струм у електролітах - процес дисоціації молекул

Мои статьи | Просмотров: 367 | Добавил: tmblog8 | Дата: 14.12.2016 | Комментарии (0)

Приклад написання літер української абетки

 

Мои статьи | Просмотров: 520 | Добавил: tmblog8 | Дата: 14.12.2016 | Комментарии (0)

Конструкція сучасних побутових електроприладів 

Мною розроблені також картки-завдання по темі "Будова, принцип дії, основні несправності та ремонт побутових електроприладів"

Мои статьи | Просмотров: 1434 | Добавил: tmblog8 | Дата: 05.12.2016 | Комментарии (0)

Сучасні системи заземлення 

Основні вимоги до сучасних систем заземлення розміщені в главі 1.7 ПУЕ

 

 

Мои статьи | Просмотров: 438 | Добавил: tmblog8 | Дата: 26.11.2016 | Комментарии (0)

Трикутник ОМА  першокурсникам і не тільки

Для швидкого запам'ятовування і використання закону Ома можна застосувати діаграму, зображену на малюнку нижче:

Правило використання діаграми просте: достатньо закрити невідому величину і два інших символа дадуть формулу для її обчислення. Наприклад:

Успіхів Вам у навчанні, першокурсники!

 

 

 

Мои статьи | Просмотров: 720 | Добавил: tmblog8 | Дата: 26.11.2016 | Комментарии (0)

Новинка у світі електротехніки - супер  електромобіль

Знайомтеся - ASTON MARTIN DBX – революційний повністю електричний автомобіль, який можна заряджати від розетки!  Він виглядає, як купе: у нього двоє дверцят, специфічний вигин задньої частини даху та лише два пасажирських місця ззаду. В той же час, у авто позашляховий кліренс та повний привід, який забезпечують чотири електродвигуни – по одному на кожному колесі. Електромобіль - мрія!

 

Мои статьи | Просмотров: 359 | Добавил: tmblog8 | Дата: 25.11.2016 | Комментарии (0)

Схеми керування асинхронним двигуном за допомогою магнітного пускача 

 

 

 

 

 

Мои статьи | Просмотров: 681 | Добавил: tmblog8 | Дата: 21.11.2016 | Комментарии (0)

Для того, щоб 12 годин щодня протягом року горіла одна лампа потужністю 100 Вт, необхідно спалити 180 кг вугілля, внаслідок чого в атмосферу буде викинуто 425 кг СО2.

Закриваючи на ніч штори, можна зменшити втрати тепла через вікна.

Зниження рівня споживання гарячої води на 50 літрів за добу веде до щорічної економії 100 літрів мазуту.

 

Мои статьи | Просмотров: 349 | Добавил: tmblog8 | Дата: 20.11.2016 | Комментарии (0)

Автомат, дифавтомат або ПЗВ - в чому різниця? 

Автоматичний вимикач, дифавтомат і ПЗВ в комплексі підвищують електробезпеку, але вони мають певні відмінності за принипом дії та конструкцією.

Автомати захищають від короткого замикання та перевантаження. 

                                              

Для цього в їх конструкції встановлені:

швидкодіючий електромагнітний розчіплювач, який ліквідує струми коротких замикань;

тепловий розчіплювач на основі біметалевої пластини, що усуває перевантаження всередині електричних ланцюгів.

                                                                           

 

 

Мои статьи | Просмотров: 334 | Добавил: tmblog8 | Дата: 19.11.2016 | Комментарии (0)

Поради щодо зменшення споживання електроенергії в побуті

                                        

1. Вибираючи нові побутові прилади слід обов’язково з’ясовувати їхній клас енергоефективності. При порівнянні і прийнятті рішення щодо їх придбання – перевагу слід надавати приладам з вищим класом енергоефективності. Прилад, який на момент покупки коштує дещо дорожче і має вищий клас енергоефективності, в цілому, за свій «життєвий цикл» менше використає електричної енергії ніж аналогічний йому за своїми характеристиками, але з нижчим класом енергоефективності. Враховуючи це, радимо Вам порахувати, принаймі, хоча б річну вартість спожитої ними електроенергії, а потім порівняти ці цифри між собою та співставити з різницею у вартості.

 

 

Мои статьи | Просмотров: 279 | Добавил: tmblog8 | Дата: 18.11.2016 | Комментарии (0)

Сучасні клеми для з’єднання жил проводів

Якщо хтось з Вас досі вважає, що для з’єднання проводів немає нічого кращого, ніж зачистити їх кінці ножем, скрутити і замотати ізоляційною стрічкою, то він відстав від життя… Сьогодні є маса альтернативних рішень, які значно полегшують процес з’єднання проводів. Часи «скруток» незабаром «кануть в лету», адже на зміну їм приходять різноманітні сучасні клеми.

 

 

 

Мои статьи | Просмотров: 481 | Добавил: tmblog8 | Дата: 13.11.2016 | Комментарии (0)

Слово «транзистор» утворено від двох слів: «transfer» і «resistor». Перше слово перекладається з англійської  як «передача»,  друге – «опір». Таким чином, транзистор – це особливого роду опір, який регулюється напругою між базою і емітером у біполярних транзисторів, і напругою між затвором і витоком у польових транзисторів.

Спочатку назв для транзистора пропонувалося декілька: лотатрон, напівпровідниковий тріод, кристалічний тріод, але в результаті зупинилися саме на назві «транзистор», яка була запропонована Джоном Пірсом, – американським інженером і письменником–фантастом, другом Вільяма Шоклі.

Мои статьи | Просмотров: 461 | Добавил: tmblog8 | Дата: 07.11.2016 | Комментарии (0)

IEK представляє різноманітний асортимент пристроїв живлення й керування світлодіодними стрічками – сучасну лінійку драйверів, контролерів і конекторів. За допомогою світлодіодної системи підсвічування можна регулювати яскравість світлодіодних стрічок, дистанційно керувати яскравістю й колірною гамою, автоматично перемикати кольори багатобарвних стрічок, поєднувати різні відтінки...

                                       

Мои статьи | Просмотров: 473 | Добавил: tmblogadmin | Дата: 04.11.2016 | Комментарии (0)

Відкрита і прихована електропроводка

Проводку розділяють на відкриту (по поверхні стін і стель) і приховану (у стінах, стелях і перекриттях).

Відкрита проводка

Відкрита проводка не прикрашає приміщення. Але є в ній безперечні плюси: не потрібно «довбати» стіни, будь–яка ділянка доступна для ремонту і підключення нових електроспоживачів. Цей вид проводки найчастіше застосовують на дачах і в підсобних приміщеннях.

Мои статьи | Просмотров: 465 | Добавил: tmblogadmin | Дата: 02.11.2016 | Комментарии (0)

                             

 

                              АНКЕТА

педагогічного працівника

 

 1. Прізвище, ім’я та по батькові  Потягайло Тетяна Миколаївна

 2. Дата і місце народження  24.11.1955 Беларусь

 3. Повна домашня адреса (індекс), телефон (код), факс, e-mail  Черкаси 

4.  Освіта, назва навчального закладу, рік закінчення, спеціальність за дипломом Вища, Київський політехнічний інститут, 1982 рік, Автоматика і телемеханіка, інженер-електрик 

5.  Коли, де  і на якій посаді ( виробничій, педагогічній) працював 1975–1986 НВК «Фотоприлад», інженер-конструктор першої категорії, 1989-2000 ВАТ «Темп» інженер-конструктор першої категорії, 2005 - 2018 Державний навчальний заклад «Черкаське вище професійне училище ім. Героя Радянського Союзу Г.Ф. Короленка», викладач електротехнічних дисциплін, 2022 і по теперешній час «Черкаський політехнічний фаховий коледж», викладач спецдисциплін вищої категорії

6.  Стаж роботи загальний  45___у тому числі педагогічний  _17____

7.  Кваліфікаційна категорія     перша

8. Звання  _________________________________________________________________

9. Державні нагороди, відзнаки (обов’язково рік нагородження) ___________________

10. Курси підвищення кваліфікації 2022 Черкаський інститут після дипломної освіти інженерно-педагогічних працівників

11. Остання атестація, результат 2022 спеціаліст вищої категорії

12. Проблема (тема), над якою працює Впровадження інтерактивних форм і методів навчання з застосуванням ІКТ   

13. Інноваційні форми роботи та технології, що використовуються Нестандартні уроки (рольова гра, урок-КВК, урок-диспут, урок-конференція тощо)

14. В яких конкурсах брали участь ваші учні, результативність Лауреат Всеукраїнського конкурсу освітян «Умію вчити», 2017;  Всеукраїнський конкурс фахової майстерності учнів, які навчаються за професією: електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування, 2007, Коцюрба Юрій, третє призове місце

15. Ваше педагогічне кредо Нема нездібних учнів, є погані вчителі та нікчемні  підручники

Мои статьи | Просмотров: 845 | Добавил: tmblog8 | Дата: 20.10.2016 | Комментарии (0)

1-49 50-78