MENU
Главная » Статьи » Мои статьи

Приводи механізмів головного руху та подач верстатів

Привод верстата—це сукупність пристроїв, що передають рух від джерела руху до робочих органів верстата.

Рух, який визначає швидкість різання, називається головним рухом, а рух, за швидкістю якого визначається величина подачі, називається рухом подачі.

Рух подачі має або інструмент — в токарних, свердлильнихі і повздовжьно-стругальних верстатах, або заготівка — в шліфувальних, фрезерних і поперечно-стругальних верстатах.

Сучасні верстати мають індивідуальні приводи, тобто кожен верстат приводиться в рух від окремого електродвигуна, причому всі рухи верстата здійснюються або одного, або від декількох електродвигунів. Розрізняють привод головного руху, привод подачі, привод швидких переміщень тощо. Джерелом руху є електродвигун, найчастіше асинхронний, короткозамкнений, встановлений в безпосередній близькості від верстата або на самому верстаті. Двигуни, які встановлюють безпосередньо на верстаті і кріплять до нього своєю кришкою (фланцем), називають фланцевими. Найчастіше такі двигуни застосовують на свердлильних верстатах. На верстатах шліфувальних, заточувальних знаходять широке застосування вбудовані електродвигуни. Це двигуни, у яких ротор посаджений на шпиндель верстата. За характером регулювання швидкості руху робочих органів верстата розрізняють ступінчасті і безступінчатий приводи. Ступінчасті приводи дозволяють отримати в заданих межах певний ряд частот обертання, подвійних ходів або величин подач. Системи безступінчатого регулювання дозволяють установлювати на верстаті найбільш вигідні параметри режиму різання, до того ж це може здійснюватися без зупинки верстата (на ходу). В сучасних верстатах застосовуються безступінчатий приводи електричні, гідравлічні і механічні (варіатори).

Ступінчасті приводи Приводи зі ступінчастим регулюванням виконуються у вигляді шестеренних коробок передач. Механізми, що забезпечують ступеневе 16 регулювання, прості по конструкції і надійні в експлуатації, внаслідок чого вони отримали більш широке застосування в сучасних верстатах, ніж механізми безступінчатого регулювання. Так як верстати загального призначення застосовуються для обробки деталей з різних матеріалів і різних розмірів (діаметрів), то значення частот обертання шпинделів у сучасних верстатах коливається в досить великих межах. Граничні частоти обертання шпинделя верстата знаходять за найбільшим і найменшим допустимим швидкостям різання і граничним діаметрам обробки: де nmin і пmах — відповідно найменша і найбільша частоти обертання шпинделя в хвилину; vmin і vmax — відповідно нижній і верхній межі швидкостей різання, м/хв; Dmin і Dmax — відповідно найменший і найбільший діаметр оброблюваної заготовки або обертового інструменту, мм. Оскільки шестеренні коробки дають ступеневі ряди частот обертання, виникає питання про вибір найбільш доцільної структури побудови таких рядів.

Безступінчаті приводи В сучасних верстатах безступінчаті приводи бувають електричні, гідравлічні, пневматичні та механічні (варіатори). Електричні приводи безступінчастого регулювання. В якості джерела руху часто застосовують електродвигуни постійного струму. Так як промислові підприємства не забезпечуються централізовано постійним струмом, то для її отримання потрібні спеціальні джерела. В сучасних верстатах знаходять широке застосування двигуни з тиристорним управлінням за схемою «тиристорний перетворювач— двигун». Привід дозволяє підвищити частоти обертання шпинделя до 4000 хв і більше з безступінчатим регулюванням. Широкий діапазон регулювання частоти обертання шпинделя дозволяє забезпечити необхідні робочі і швидкі (холості) переміщення робочих органів без застосування проміжних механічних передач. ККД приводу з електродвигуном постійного струму і тиристорним перетворювачем на 5....7 % вище ККД системи генератор — двигун, а також вище ККД приводу з магнітними підсилювачами. Тиристор являє собою напівпровідниковий прилад. Тиристори виготовляють на струм до сотень ампер і напругою до 1000 В і більше. Вони мають високий ККД, відносно малі розміри, високу швидкодію. Можуть працювати в широкому діапазоні температур (від -60 до +60° С). До основних недоліків тиристорних перетворювачів варто віднести велику чутливість до перевантажень. Тому для повного використання потужності привода при роботі на низьких частотах обертання шпинделя необхідна редукція. Необхідний діапазон регулювання в цьому випадку отримують поєднанням регульованого електродвигуна постійного струму зі спрощеної коробкою швидкостей.

Категория: Мои статьи | Добавил: tmblog8 (16.09.2020)
Просмотров: 2756 | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar