MENU
Главная » Статьи » Мои статьи

Пластинчасті насоси: основні відомості

Пластинчастий насос, різновид об'ємного роторного насоса, робочими органами якого є ротор, що обертається в ексцентрично розточеному статорі, і пластинки, вставлені в подовжні пази ротора і притискувані до статора відцентровою силою, пружинами або тиском рідини, осі ротора, що підводиться з боку. Інколи такий насос називають також діафрагмовий насос.

Пластинчасті гідронасоси – це гідромашини, в яких роль витискувача робочої рідини виконують радіально розміщені плаcтини, які здійснюють зворотно-поступальні рухи при обертанні ротора. 

Пластинчасті насоси мають низький рівень шуму і хорошу рівномірність подачі. Також ці насоси мають відносно великі робочі об’єми при невеликих габаритах. Пластинчасті гідронасоси можуть працювати на тиску до 21 МПа при частоті обертання 150 об/хв.

Пластинчаті насоси - забезпечують рівномірну, і спокійну подачу масла на виході, ці насоси можуть використовуватися для дозування. В якості регулюючого пристрою застосовуються гідравлічні та механічні регулятори. Рекомендовані частоти обертання приводу, зазвичай, лежать в межах 900-1800 об / хв .

Насоси, по характеру сил, що в них переважають, можна поділити на:

  • об’ємні, в яких переважають сили тиску
  • динамічні, де перевага належить силам інерції.

Пластинчасті насоси належать до об’ємних. Процес їх роботи ґрунтується на змінному заповненні робочої камери рідиною і витісненні її з робочої камери.

Пластинчасті насоси - забезпечують рівномірне і спокійне всмоктування перекачуваного продукту на виході з насоса, можуть використовуватися для дозування. Можуть бути як регульованими, так і нерегульованими. У пластинчастих регульованих насосах зміна подачі здійснюється за рахунок зміни обсягу робочої камери завдяки зміні ексцентриситету ротора і статора. В якості регулюючого пристрою застосовуються гідравлічні та механічні регулятори.

До числа найбільш досконалих і дешевих видів насосів. що застосовуються для автоматизації робочих процесів в промисловості, належать об’ємні гідромашини, що називаються пластинчастими насосами.

Основні параметри:

  • Робочий об'єм від 5 до 350 см 3.
  • Робочий тиск до 140 бар.
  • Діапазон частот обертання 1000…1500 хв -1

Принцип роботи насоса:

Робочий орган пластинчастого (шиберного) насоса виконаний у вигляді ексцентрично розташованого ротора, що має поздовжні радіальні пази, в яких ковзають плоскі пластини (шибери), що притискається до статора відцентровою силою.

Так як ротор розташований ексцентрично, то при його обертанні пластини, перебуваючи безперервно в зіткненні зі стінкою корпусу, то входять в ротор, то висуваються з нього.

Під час роботи пластинчастого шиберного насоса на всмоктуючій стороні утворюється розрідження і перекачувана маса заповнює простір між пластинами і далі витісняється в нагнітальний патрубок.

Пластинчасті (шиберні) насоси відрізняються простотою при монтажі та проведенні сервісних заходів, відповідають найвищим вимогам при застосуванні в різних галузях промисловості.

Категория: Мои статьи | Добавил: tmblog8 (02.02.2021)
Просмотров: 285 | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar