MENU
Главная » Статьи » Мои статьи

Гідропривод: основні терміни

Загальні терміни та визначення

Гідропривод (гідросистема) - це сукупність гідропристроїв (гідромашин і гідроапаратів), призначених для передачі механічної енергії і перетворення руху за допомогою рідини. 
     Гідропристрій - це будь-який технічний пристрій, що виконує певну самостійну функцію в гідроприводі шляхом взаємодії з робочою рідиною.
    Об'ємна гідромашина - це гідромашина, робочий процес якої заснований на поперемінному заповненні робочої камери рідиною і витисненні її з робочої камери.
    Гідронасос (насос) - це гідромашина, що перетворює механічну енергію обертаючого або зворотно-поступального рухів в енергию потоку робочої рідини, необхідну для подолання всіх видів опорів, що виникли в гідросистемі.
    Гідродвигун - це гідромашина, призначена для перетворення енергії потоку робочої рідини в енергію руху вихідної (веденої) ланки (вала, штока). 
   Гідравлічний циліндр - це гідродвигун зі зворотно-поступальним рухом вихідної ланки.
   Поворотний гідродвигун - це гідродвигун з обмеженим кутом повороту вихідного вала.
   Гідромотор - це гідродвигун, з обертовим рухом вихідної ланки.
   Гідроапарат - це пристрій, що управляє потоком робочої рідини, тобто змінює або підтримує заданий тиск або витрату рідини, або змінює напрямок потоку, служить для його пуску та зупинки. 
    Гідроклапан (клапан) - гідроапарат, у якому розміри робочого прохідного перетину змінюються від впливу потоку робочої рідини, що проходить через гідроапарат.
    Гідророзподільник (розподільник) - гідроапарат, призначений для керування пуском, зупинкою й напрямком потоку робочої рідини у двох або більше гідролініях залежно від зовнішнього керуючого діяння.
    Гідродросель (дросель) - гідроапарат, у якому розміри робочого прохідного перетину змінюються від зовнішнього керуючого впливу. Призначений для створення опору потоку робочої рідини.
    Гідробак (бак) - гідроємкість, призначена для живлення об’ємного гідроприводу робочою рідиною. Розрізняють гідробаки під атмосферним тиском і під надлишковим тиском.
   Фільтр - гідропристрій, призначений для очищення робочої рідини від забруднюючих домішок за рахунок проходження робочої рідини через фільтруючий елемент.
    Охолоджувач (радіатор) - гідропристрій, призначений для охолодження робочої рідини до необхідної температури за рахунок проходження робочої рідини через тонкостінні оребрені трубки невеликого прохідного перетину.
   Гідроакумулятор - гідроємкість, призначена для акумулювання і повернення енергії робочої рідини, що перебуває під тиском.
   Гідролінія - гідравлічний пристрій, призначений для руху робочої рідини або передачі тиску.

Категория: Мои статьи | Добавил: tmblog8 (09.02.2021)
Просмотров: 234 | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar